Sana Kim Güvensin?

güvenmek

Servisim trafikte yavaş yavaş ilerliyor, şunun şurasında Acıbadem’e ne kaldı derken bir yandan camdan ağaçlara bakıyorum. Ağaçlar beni her zamanki gibi rahatlatıyor, bonus olarak hayal kurmama da yardımcı oluyor. Yeşili güzel, dalları güzel, yaprakları güzel… Denemenizi tavsiye ederim.

Dal demişken, ağaca baktım ve tutunduklarım aklıma geldi. Sahip olduğum hayatta biraz daha kalabilmek için sıkı sıkıya tutup bırakmadıklarımı düşündüm. Tabii ki beynimin içinde onlarca seçenek belirdi.

Ne oluyor, bir dakika, sakin olun derken bir baktım aradan bir şey sivrildi;

“Güven”

Ağacın dallarını görünce benim aklıma güven geliyor.

Üstünde biraz kafa yorunca en sağlam dallarım kolayca cereyan etti. Güvendiklerim olmasa ne halt ederdim? Hangi cehenneme girerdim? Hiiii!

“Babana bile güvenmeyeceksin kardeşim!” diyenlere kafa tutmalarımı hatırladım birden. Denizden babası çıksa yiyecek olan adam, babasına bile güvenmezmiş! Bak sen şu işe 🙂

Aslına bakarsak, güven duymak nefes almak gibi bizi bir an bırakmıyor, zaten asıl kafa karıştıran şey arada bir uğrayan “güvensizlik” hali.

Güven duymadan yaşamamız imkansız. Aksi halde evden dışarı adım atamaz, hatta aynı evin içinde ne anne ne baba ne de başka kimselerle bir arada yaşamamıza olanak olamazdı.

Ama bir şey oluyor ve bazı adamlara/kadınlara güvensizleşiyoruz. Bir an geliyor hayata güvenmemeye başlıyoruz. Sonra gelsin huzursuzluklar, gelsin mutsuzluklar…

Tam bu noktada aklıma takılan bir şey var. “Güven” dediğimizde bugüne kadar hep tek yanlı bakmadık mı sizce de?

Başka bir deyişle, kendimizin ne kadar güvenilir olduğunu biliyor muyuz?

En temel dal yani “ben” , ne kadar sağlam ve güvenilirse, çevreme de o kadar güven duyuyor ve aynı oranda güven sağlıyorum aslında. Nasıl hissettirdiğim, nasıl hissettiğimle kardeş adeta. Kopamıyorlar birbirlerinden…

Elindeki en güçlü dal “sensin”, kabul et artık. İçsel olarak farkına varmasan bile, o kadar kitap, blog, dergi, doktor, profesyonel bunu söylüyor. Bari onlara güven. 🙂

Hayatta bir güvenlik arayışın varsa ve bu olmazsa olmazlarındansa kural 1, önce kendine güven!

Ne demek kendine güvenmek?

Hissettiklerini bilmek,

Ne istediğini bilmek,

Aldığın kararlarına saygı duymak,

Potansiyelini bilmek,

Ve en az 1 kişinin en sağlam dallarından biri olmak…

Yüzünü buruşturup, “vallahi öyle kolay kolay kimseye güvenmem!” diyen sevgili arkadaşım, bak bakalım sen çevrendekilere ne kadar güven veriyorsun?

İnsanlar seni düşündüklerinde kendilerini ne kadar korunaklı, sağlam, huzurlu hissediyorlar?

Her şeyin bir yansıması var. Sen etrafa kuşkulu bakışlar atarken, hiç görmüyorsun ki kendi dalın kırıldı kırılacak…

Söyle bakalım sana kim güvensin de tutunsun?

Tuğçe Güçnar Kengil/kendinigelistir

 

 

Tuğçe Güçnar Kengil tarafından yayımlandı

1985 yılında İstanbul’da doğmuştur. Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezuniyetinin ardından İnsan Kaynakları alanını hedef olarak belirlemiş ve İnsan Kaynakları görevine SmartPeople İnsan Kaynakları Danışmanlık firmasında başlamıştır. 2012-2021 yılları arasında DenizBank A.Ş’de İşe Alım ve Kariyer Yönetimi Yönetmeni sorumluluğunu yürütmüştür. Temel koçluk eğitiminin yanı sıra Öğrenci Koçluğu, İlişki Koçluğu, Eğiticinin Eğitimi ve NLP Trainer eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca Points of You eğitimini tamamlayarak Points of You Explorer sertifikasını almıştır. Kurumlarda İletişim, Kişisel İmaj ve Farkındalık, NLP ve Kişisel Liderlik eğitimleri vermekte olup, bireysel koçluk ve NLP danışmanlığı yapmaktadır. “Kariyer Hayatım Başlıyor” semineriyle doğru hedef belirleme, kendini tanıma ve mülakata hazırlık konularında üniversitelerde öğrencilerle bir araya gelmektedir. Rüya Yazarı adında kitap yazmıştır. Kişisel farkındalık üzerine (www.tugcegucnarkengil.com) blog yazmaktadır. Bir çocuk annesidir ve yaşam boyu öğrenme değerini hayatının her alanında yaşatma gönüllüsüdür.

Sana Kim Güvensin?” için 2 yorum

  1. kpss sınavına hazırlanıyorum ve bazen çok güvensiz oluyorum kendime karşı aslında şuana kadar yaptığım bütün hayatım boyunca elimden geleni yapsamda güvenmedim hiç kendime sizin yazınızı okudum ve sosyoloji bölümü mezunum bundan sonra bende sizin gibi olmak isterim..

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın