Tanıdığın bir Yerini Bilci var mı?

yerini-bilciler

Az önce İzotomi blog sayfasında gezinirken Umut Kısa’nın “Ya istediği farklıysa” başlıklı yazısını okudum. Meslek seçimi aşamasında olan bir öğrenci ile olan görüşmesindeki diyaloğu aktarmış. Bu diyalog beni aldı nerelere götürdü dersiniz?

Beni yalnız bırakmayın. Haydi siz de gelin.

Sevgili okur, saygıdeğer kişi,

Sakın kıpırdama, olduğun yerde kal ve bir kendine bak. Yüzünü görmek istiyorsan hemen bir ayna bul kendine.

Konu daha eskiye dayanıyor ancak ben liseden sonraki kısma sizi götürmek istiyorum. Bu vahim durum bir yerde başlıyor ve ölene kadar devam ediyor. Sen hayal kuruyorsun, mutlu oluyorsun, hemen ardından yapıştırıyorsun hedefini tam karşına, ardından planlar uçuşmaya başlıyor kafanda derken biri çıkıyor ve sana “Biraz abartmıyor musun?” diyor.

Sen daha cevap veremeden sıralamaya devam ediyor.

Büyük hayaller kurup üzülmeni istemiyorum

O okul seni aşar

Puanın yetmez

Bu firmaya girmek çok zor

O kız sana bakmaz

Kendi işini yapmak delilik

Ulaşılabilir hedefler koy

Sen kim bu işi kapmak kim

Bu saatten sonra yabancı dil mi öğrenilirmiş

Bla bla bla…

Sınırlayıcılar. Yerini bilciler. Potansiyel öldürücüler.

Bu birileri hiç bitmez. Her şeye bir yorumları vardır. Önce kendilerine sonra sana inanmazlar. O yüzden ne kendisi yol alır ne senin almana razı olur.

Peki şu andaki konumunu düşünecek olursan, bu senin hayalin miydi yoksa birileri mi seni bu noktaya itti dersin?

Bu soruyu yanıtlamak kolay olmasa gerek. Şıp diye doğru cevabı bilemesek bile belki bir ipucu yakalayabiliriz. Aslında geçmişe de çok takılmamak gerekir. Önemli olan bugünden sonrası…

Bugünden sonra etrafına daha dikkatli bak ve mümkün olduğunca yerini bilcilere hayallerini ve hedeflerini anlatma.

Sen sen ol, kimseye de potansiyelinin, şansının, imkanının, yeteneğinin olmadığını söyleme.

Belki bu sözü aklının bir köşesine koymak istersin: Hayal ettiğin ve inandığın kadarsın. Yapamam dersen asla yapamayacaksın. Olmaz dersen olmayacak. Bitti dediğin yerde bitecek. Olmaz dediğin yerde her şey duracak.

Kelimeleri tersine çevir. Ağzından ne çıkarsa, aklından ne geçerse, kalbinde ne birikirse “o” olacak.

Gerisi sana kalmış.

Tuğçe Güçnar Kengil

 

 

 

 

 

Tuğçe Güçnar Kengil tarafından yayımlandı

1985 yılında İstanbul’da doğmuştur. Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezuniyetinin ardından İnsan Kaynakları alanını hedef olarak belirlemiş ve İnsan Kaynakları görevine SmartPeople İnsan Kaynakları Danışmanlık firmasında başlamıştır. 2012-2021 yılları arasında DenizBank A.Ş’de İşe Alım ve Kariyer Yönetimi Yönetmeni sorumluluğunu yürütmüştür. Temel koçluk eğitiminin yanı sıra Öğrenci Koçluğu, İlişki Koçluğu, Eğiticinin Eğitimi ve NLP Trainer eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca Points of You eğitimini tamamlayarak Points of You Explorer sertifikasını almıştır. Kurumlarda İletişim, Kişisel İmaj ve Farkındalık, NLP ve Kişisel Liderlik eğitimleri vermekte olup, bireysel koçluk ve NLP danışmanlığı yapmaktadır. “Kariyer Hayatım Başlıyor” semineriyle doğru hedef belirleme, kendini tanıma ve mülakata hazırlık konularında üniversitelerde öğrencilerle bir araya gelmektedir. Rüya Yazarı adında kitap yazmıştır. Kişisel farkındalık üzerine (www.tugcegucnarkengil.com) blog yazmaktadır. Bir çocuk annesidir ve yaşam boyu öğrenme değerini hayatının her alanında yaşatma gönüllüsüdür.

Tanıdığın bir Yerini Bilci var mı?” için 2 yorum

  1. Adamın birisi denize düşmüş, adam yüzme bilmiyor. Deniz buz gibi bu ara biri denize atlamış adamı kurtarmış. Denizden ikisi de çıkarılmış. Kurtaran adama helal olsun bravo derken adam çevresinde bir şeyler aranıyormuş. Oradan biri sormuş kardeş ne arıyorsun. Biri beni denize itti onu bulmaya çalışıyorum. Yani adamı kurtarmak için atlamamış.
    Yıllar sonra edebiyatın içine girip yazılar yazıyorum. Gazetelerde yazıyorum. Şarkılar yazıyorum. Üniversite yıllarında hatta tiyatro oynamış ve başarılıda olmuştum. Ancak hayatıma sanatı iki senedir aldım. Parasal bir düşüncem yok ama yazmak mutluluk veriyor; bana.
    Beni de ailem itti. Ama bilmeden ittiler. Ne deyim; hayat bu.!!

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın